Publikováno

Ochutnávali jsme mléčné výrobky

V únoru jsme obdrželi několik bedýnek plných různých druhů sýrů – od polotvrdých přes pařené až po měkké a roztíratelné varianty. Byly určené pro ochutnávku žáků 1.-4. tříd a v každé bedýnce byl i hodnoticí list, kde žáci mohli hvězdičkami označit svého favorita. Ochutnávku pro ně zorganizovaly paní učitelky během hodin prvouky, nebo přírodovědy, kde se téma zdravého stravování probírá.
Ochutnávky jsou organizovány v rámci školního projektu Mléko do škol, do kterého je škola zapojena přes 20 let. Cílem projektu je v rámci doprovodného vzdělávacího programu umožnit dětem vyzkoušet různé druhy mléčných výrobků, porovnat jejich chutě a vlastnosti. Vysvětlit jim způsoby zpracování, uchovávání a hygienická pravidla při konzumaci. Hlavním cílem ale je podpořit konzumaci mléčných výrobků, které jsou pro zdravý růst nezbytné. Ze zkušeností z minulých let víme, že byly mezi našimi žáky i tací, kteří konkrétní výrobek ochutnali poprvé a zachutnal jim.
Za dodávku ochutnávkových bedýnek děkujeme společnosti COME vending, která v rámci svého projetku Happysnack zajišťuje ve škole distribuci mléčných i ovocných výrobků prostřednictvím chladicích automatů. 

Níže si můžete přečíst, jak probíhala ochutnávka v některých třídách:

1. C – třídní učitelka Vendula Hůrková
„Ochutnávku jsme začali povídáním o sýrech a jeho druzích. Následně jsme postupně ochutnávali jednotlivé sýry a ten, komu sýr chutnal, napsal danému sýru na tabuli bod. Po ochutnávce jsme společně všechny body sečetli. Na prvním místě se umístil plátkový sýr President, který chutnal téměř dvaceti dětem.“

1. D – třídní učitelka Ivana Vacková
„Některé děti se do ochutnávky sýrů hned pustily a vše jim chutnalo. Jiné se zdráhaly ochutnat, ale veselá atmosféra při ochutnávce jim pomohla překonat ostych.“

2. B – třídní učitelka Petra Zímová
„I v letošním školním roce proběhla ochutnávka mléčných výrobků (sýrů) v rámci projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol od společnosti Happysnack. Protože mezi sýry byly i měkké druhy, dokoupili jsme dětem ještě pečivo, aby si lépe vychutnaly jejich chuť. Děti ochutnávaly a hodnotily jako praví gurmáni. 🙂 Nejvíce jim chutnal tavený sýr Duko a z polotvrdých sýrů Gouda, stejně jako loni.“

3. A – třídní učitelka Olga Maříková
„Během ochutnávky se někteří žáci proměnili v malé číšníky a s nadšením servírovali spolužákům rozmanité druhy čerstvých i tvrdých sýrů. Děti měly možnost porovnat různé struktury, vůně a chutě a hodnotit, které sýry jim nejvíce chutnají. Mezi nejoblíbenější se dostala Parenica a Gouda, které získaly stejný počet hlasů. Kromě samotné ochutnávky se děti pustily také do tvorby plakátů, na nichž mohly zachytit různé druhy sýrů, jak se vyrábějí i čím jsou prospěšné pro naše zdraví. Další aktivitou byl malý průzkum ve třídě – jak často děti sýry jedí? Výsledky byly překvapivé – ukázalo se, že některé děti konzumují sýry jen výjimečně nebo občas, i přesto, že patří mezi důležité složky zdravé výživy. Ochutnávka sýrů byla nejen chutným zážitkem, ale i příležitostí k objevování nových informací a zamyšlení nad vlastními stravovacími návyky. Kdo ví, možná někteří žáci díky této akci objeví nový oblíbený sýr, který si zařadí do svého jídelníčku.

4. A – třídní učitelka Martina Adamová
„V naší třídě vyhrála jako nejchutnější z ochutnávky Gouda, za ní žervé Krajanka a pak sýr Maasdamer s oříškovou chutí. Některé děti vzpomínaly, že po první ochutnávce začaly jíst sýry a teď na druhé ochutnávce si pochutnávala opravdu celá třída. Prostě takový ,třídní brunch´.“

4. B – třídní učitelka Jitka Schmiegerová
V rámci ochutnávky sýrů jsme ve třídě 4. B zjistili, že děti mají raději mazací než tvrdé sýry. Nejoblíbenějším se stal jednoznačně mazací sýr Radlík, v těsném závěsu skončila Parenica a Gouda.“